niedziela, 18 marca 2012

NACIĄGANIE KOŁDERKI, czyli niedzielny omlet


To taki omlet - nie omlet. Dla omletowych purystów dodawanie mąki do jajek to pewnie świętokradztwo. Ja jednak, kiedy mam ochotę na omlet na słodko, zwłaszcza podawany na późne, niedzielne śniadanie zazwyczaj wybieram jego puchatą wersję. To danie proste i szybkie w wykonaniu, jedyną jego wadą jest to, że ciężko zasiąść razem do stołu - omlet trzeba jeść na ciepło, więc ten kto smaży, je ostatni.




  

SKŁADNIKI
2 PORCJE (DWA OMLETY DLA KAŻDEGO)
6 jaj
6 łyżek mąki
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru (dla tych, którzy naprawdę lubią na słodko)
masło/olej do smażenia

Dodatki - wg. upodobań
serek waniliowy
konfitura
świeże owoce
nutella itd...

* Oddzielić żółtka od białek
* Białka ubić z odrobiną soli, dodać żółtka i dalej ubijać
* Dodać cukier puder (jeśli tylko chcesz;) i dalej ubijać
* Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie ale delikatnie wymieszać
* Na patelni rozgrzać masło/olej i wlać część puchatej masy. Warstwa nie może być zbyt gruba, bo ciężko będzie przewracać omleta. Po ok 2 minutach kiedy omlet będzie odchodził od dna patelni delikatnie przewracamy go na druga stronę i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie zsuwamy go na talerz, dodajemy wybrane dodatki* i jemy. Mniam!
*ja dodałam gorący sos malinowy i homogenizowany serek waniliowy.



 Jako przykładna Pani Domu, w której kuchni nic nie może się zmarnować, z "resztek" przygotowałam takie oto cudowne desery :)

2 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń