Jestem wielką fanką makaronów, ale bardzo rzadko sięgam po ten najbardziej klasyczny, czyli spaghetti. Jeśli mam wybór, to zdecydowanie wolę Penne, Rigatoni albo Tagliatelle. Mieszkając pod jednym dachem z wielbicielem klasyki, czasami musiałam iść na kompromis, ( który jak wiadomo, w praktyce jest satysfakcjonujący tylko dla jednej strony). Tak działo się do czasu, aż odkryłam Bucatini, czyli rodzaj makaronu, który usatysfakcjonuje zarówno fanów długich nitek, jak i tych, którzy wolą bardziej wyraziste kształtyJ. Bucatini jest długim makaronem, ale Też na tyle grubym, by w każdej nitce mógł przebiegać mikroskopijny tunel. Na oko spaghetti, dopiero po spróbowaniu okazuje się jego doskonalszą wersją.
Ale co do przygotowanego dania.
Dzisiaj coś dla fanów owoców morza. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Niektórzy twierdzą, że wykwintne. Ja powiem po prostu – pyszne.
SKŁADNIKI, na 4 średnie porcje lub 2 duuuże:
250 g dużych krewetek (typu Tiger)
350 g makaronu typu Bucatini ( ja użyłam makaronu firmy Melissa)
10 pomidorków koktajlowych
250 g passaty pomidorowej
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Zioła: bazylia, majeranek, oregano, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Oliwa z oliwek
Tarty ser mozarella do posypania
*Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Czas gotowania to ok. 13 minut, ale sugerowałabym, co jakiś czas sprawdzać, czy aby nie jest już gotowy. Nie może się rozgotować.
* Krewetki – świeże i obrane czekają z boku na swoją chwilę. Mrożone wysypujemy na głęboki talerz i polewamy wrzątkiem, tak by rozpuścić lód. Przesypujemy krewetki na sito, by obciekły z wody.
* Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy – wrzucamy na rozgrzany olej. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy odcedzone krewetki. Olej musi być gorący, dzięki temu krewetki pozostaną jędrne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Kiedy krewetki delikatnie się przysmażą posypujemy je przyprawami i zakrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy gaz i przez chwilę dusimy danie.
* Całość zalewamy pomidorową passatą, mieszamy i czekamy, aż na powierzchni pojawią się bąble. Sos jest gotowy.
* W tym czasie powinien ugotować się makaron. Odcedzamy i wsypujemy go do garnka, w którym się gotował. Następnie polewamy oliwą z oliwek. Kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki i wrzucamy do makaronu. Całość mieszamy.
* Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo krewetkowym, na wierzch, (jeśli się akurat nie odchudzamy) dajemy starty ser.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz