poniedziałek, 27 lutego 2012

KREWETA&SPAGETA, czyli proste danie dla wielbicieli owoców morza


Jestem wielką fanką makaronów, ale bardzo rzadko sięgam po ten najbardziej klasyczny, czyli spaghetti. Jeśli mam wybór, to zdecydowanie wolę Penne, Rigatoni albo Tagliatelle. Mieszkając pod jednym dachem z wielbicielem klasyki, czasami musiałam iść na kompromis, ( który jak wiadomo, w praktyce jest satysfakcjonujący tylko dla jednej strony).  Tak działo się do czasu, aż odkryłam Bucatini, czyli rodzaj makaronu, który usatysfakcjonuje zarówno fanów długich nitek, jak i tych, którzy wolą bardziej wyraziste kształtyJ. Bucatini jest długim makaronem, ale Też na tyle grubym, by w każdej nitce mógł przebiegać mikroskopijny tunel. Na oko spaghetti, dopiero po spróbowaniu okazuje się jego doskonalszą wersją.
Ale co do przygotowanego dania.

Dzisiaj coś dla fanów owoców morza. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Niektórzy twierdzą, że wykwintne. Ja powiem po prostu – pyszne.




SKŁADNIKI, na 4 średnie porcje lub 2 duuuże:

250 g dużych krewetek (typu Tiger)
350 g makaronu typu Bucatini ( ja użyłam makaronu firmy Melissa)
10 pomidorków koktajlowych
250 g passaty pomidorowej
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Zioła: bazylia, majeranek, oregano, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Oliwa z oliwek
Tarty ser mozarella do posypania

*Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Czas gotowania to ok. 13 minut, ale sugerowałabym, co jakiś czas sprawdzać, czy aby nie jest już gotowy. Nie może się rozgotować.
* Krewetki – świeże i obrane czekają z boku na swoją chwilę. Mrożone wysypujemy na głęboki talerz i polewamy wrzątkiem, tak by rozpuścić lód. Przesypujemy krewetki na sito, by obciekły z wody.
* Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy – wrzucamy na rozgrzany olej. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy odcedzone krewetki. Olej musi być gorący, dzięki temu krewetki pozostaną jędrne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Kiedy krewetki delikatnie się przysmażą posypujemy je przyprawami i zakrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy gaz i przez chwilę dusimy danie.
* Całość zalewamy pomidorową passatą, mieszamy i czekamy, aż na powierzchni pojawią się bąble. Sos jest gotowy.
* W tym czasie powinien ugotować się makaron. Odcedzamy i wsypujemy go do garnka, w którym się gotował. Następnie polewamy oliwą z oliwek. Kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki i wrzucamy do makaronu. Całość mieszamy.
* Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo krewetkowym, na wierzch, (jeśli się akurat nie odchudzamy) dajemy starty ser.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz