poniedziałek, 20 lutego 2012

MEKSYKANIN NA GOŁĘBIU, czyli wariacje na temat kapusty


Pierwszy wpis poświęcamy wariacjom oraz sezonowym produktom.
W lutym najlepsza kapusta, cebula, żurawina i łosoś! Dziś potrawa z kapustą w roli głównej! (nie zabraknie również ulubionej cebuli).











SKŁADNIKI
GOŁĄBKI:
0,5 kg mięsa mielonego
0,8 kg białej kapusty
4 jajka
0,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki ryżu białego surowego
1 mała cebula lub pół dużej
5 łyżek ketchupu pikantnego
4 łyżeczki kminku rzymskiego
1 łyżeczka chili
4 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz ziołowy do smaku

SOS:
3-4 pomidory: wyparzone i obrane ze skórki
0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 

GUACAMOLE:
2 dojrzałe awokado
2 średnie pomidory
mała cebula lub pół dużej
łyżka soku z limonki
łyżeczka chili
2 łyżeczki papryki słodkiej
pół czerwonej papryki
sól i pieprz do smaku


* Kapustę szatkujemy nożem na drobne kawałki. Do miski z kapustą dodajemy mięso, jajka, kaszy manny, ryż, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i formujemy w małe kuleczki, (w sumie powinno ich być około 15-16).
* Każdą  "kulkę" grillujemy z wszystkich stron do lekkiego przyrumienienia, ale nie tak by ją w całości przypiec.
* Kule wkładamy w żaroodporne naczynie, układamy na nich pokrojone i wyparzone pomidory,następnie zalewamy bulionem, wymieszanym z przecierem. Pieczemy w piekarniku przez około 40-50 minut w 180-200*C.
* Obieramy awokado, kroimy w kawałki, to samo z cebulą. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy wyparzone i obrane pomidory. Blendujemy całość lub ugniatamy moździerzem, dodajemy sok z limonki i przyprawy. 
* Wyjmujemy gołąbki i układamy na talerzu, obok nakładamy guacamole i wsuwamy ze smakiem!!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz